Hockeyhjälmens utveckling

Hockeyhjälmen har inte alltid varit en självklart del av hockeyspelarens utrustning. Det fanns en tid då ingen spelare bar hjälm, men som tur är är åsikten väldigt annorlunda idag.

Hjälmen är helt klart det viktigaste skyddet en hockeyspelare har på sig ute på isen, men tittar man exempelvis på NHL, som hade sin första säsong 1917, började man inte kräva spelare att använda hjälmar förrän 1933, efter vad som numera är känt som ”Ace Baliey-Eddie Shore incidenten”, där Bostons Eddie Shore tacklade Leafs Ace Baliey bakifrån, vilket orsakade honom att ramla baklänges och slog huvudet i isen så hårt att alla trodde att han dog. Baliey överlevde, men hans karriär var över. Shore blev avstängd i 16 matcher.

Under alla åren sedan detta har hjälmen varit målet för väldigt mycket forskning och utveckling. Till en början skyddade den bara hjässan, men allt eftersom dök även ansiktsgallret upp i designer. Och numera finns det hjälmar med galler för hela ansiktet, plastvisir för övre halvan och även kombinationer av båda med plastvisir på övre halvan och galler som skydd för hakan och ventilering.

Studier har dock visat att ett heltäckande skydd kan skydda bättre även mot fall som hjärnskakningar. Reglerna idag varierar något och det är inte alltid som de föreskriver att hjälmen måste vara heltäckande.

Du gillar kanske också...